Infrarood verwarming flatgebouw
Flatgebouwen zijn ideaal om via infrarood verwarming te worden verwarmd. Vroeger werd een flatgebouw standaard uitgerust met cv-radiatoren verwarming. Nu de gasprijs de pan uit gevlogen is, zijn vele flatbewoners op zoek naar een efficiëntere manier van verwarmen.
Je kunt kiezen voor een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel. Het nadeel van een warmtepomp is het zoemende geluid. Veel mensen ervaren dit als onprettig. Bovendien moet je de radiatoren vervangen door laag temperatuurverwarming of ervoor kiezen om lage temperatuur vloerverwarming aan te leggen. Het is daarom voordeliger om infrarood verwarming te kiezen voor flatgebouwen. Infrarode verwarming is goedkoper om aan te schaffen en het plaatsen gaat veel makkelijker. Daarnaast is het verbruik ook aantrekkelijker dan verwarmen met aardgas.
Infrarood verwarming voor flatgebouwen bestaat uit infrarood-warmtepanelen die aan het plafond worden geplaatst. Tevens, is het ook mogelijk om de infraroodpanelen aan de wand te plaatsen. Dit geeft echter een lager rendement dan plafond panelen. De panelen geven infrarode warmte-energie af waarmee je op een zeer prettige manier je flat kunt verwarmen. Via een draadloze wifi thermostaat regel je eenvoudig de temperatuur. Je hoeft dus geen dure aanpassingen aan je flat te doen. Het verwarming systeem is modulair en dus makkelijk uit te breiden naar een slaapkamer of een badkamer. Ideaal omdat je zo de kosten kunt spreiden en niet in één keer een enorme investering hoeft te doen. Ga je verhuizen? Dan haal je simpel de infrarood panelen van het plafond. Op deze manier neem je jouw verwarming zo mee naar je nieuwe woning.
Daarom infrarood verwarming voor flatgebouwen
De reden om voor infrarood verwarming voor jouw flatgebouw te kiezen is kostenbesparing. Je hoeft geen grote investering te doen om van gas naar infrarood verwarming over te gaan. Ook binnen de flat zijn er minimale wijzigingen nodig. Je plaatst de infrarood panelen, stelt de draadloze thermostaat in en je kan genieten van een hele aangename warmte. Juist omdat je geen ketel nodig hebt of leidingen hoeft te trekken, is infraroodverwarming goedkoop om aan te schaffen. Bij iedere andere manier van verwarmen moet je eerst veel geld investeren en kostbare aanpassingen doen. Veel mensen vinden dit niet prettig of hebben niet de mogelijkheid om de investering te maken. Een elektrisch kacheltje is ook geen alternatief. De aanschaf hiervan is goedkoop. Maar duur in verbruik wanneer je dit vergelijkt t.o.v. een infrarood warmtepaneel.
Iedere flat is in principe geschikt voor infrarood verwarming. Wel is het belangrijk dat er voldoende stroom is en de groepen netjes over de flat zijn verdeeld. Je mag op één groep maximaal 3700 watt plaatsen. De infraroodverwarming specialist houdt maximaal 3000 watt aan, dit houdt in dat op één groep vier panelen van 750 watt geplaatst kunnen worden. Op deze manier blijft er voldoende veiligheidsmarge over. Ons advies is om de panelen aan het plafond te plaatsen. Infrarood panelen leveren het beste rendement als ze vlak aan het plafond worden gemonteerd. Een vrijstaand infrarood paneel op wieltjes op de vloer klinkt handig, maar warmte-technisch heb je er minder aan door het lage rendement. Het is mogelijk om infrarood panelen te monteren aan een betonnen plafond, een houten plafond of gipsplaten plafond. Ook passen de panelen perfect in een systeemplafond. Systeemplafondplaat eruit, warmtepaneel erin, wifi switch ertussen en de verwarming is gereed! Het is belangrijk om te weten dat er geen PVC op de vloer moet liggen bij infraroodverwarming. PVC fungeert als spiegel, op deze manier wordt de warmte terug naar boven gekaatst in plaats van dat de warmte in het midden blijft hangen. Wanneer je een warm plafond wil is dit handig, maar anders raden we aan dit niet te doen. Beton, tegels, hout, laminaat en vloerbedekking werken uitstekend met infraroodverwarming.
Voordelen
Elektra zit standaard in iedere flat. Wanneer je kiest voor infraroodverwarming is het enige wat daar eventueel bij komt, een extra stroomgroep. Verder hoef je niet een ketel, lage temperatuurradiatoren of een dure warmtepomp aan te schaffen. Infraroodverwarming heeft als voordeel dat de investering een stuk gunstiger is dan bij andere verwarmingsvormen. Het voordeel van Infraroodverwarming is dat het er geen jaarlijkse onderhoudsbeurten nodig zijn. In de panelen zelf zitten namelijk geen bewegende onderdelen. Daarnaast is de verwarming geruisloos. Je hoort er niks van, maar voelt het wel. Het is mogelijk dat je het geluid van het krimpen van de plaat bij afkoeling hoort. Dit is een niet-continu geluid en hierdoor ervaren veel mensen het als niet storend.